(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi: Buyrak saratoni (KC) — bu kasallik bo’lib, butun dunyo bo’ylab har yili 400 000 yangi holat uchraydi, o’lim darajasi esa yiliga 175 000 ga yaqinlashadi. Hozirgi prognozlar kelgusi o’n yillikda ham o’sishda davom etishini ko’rsatmoqda.. Buyrak o‘smalari urologik onkologik kasalliklar orasida muhim o‘rin tutadi. Erta tashxis qo‘yish bemor prognozini yaxshilaydi va davolash samaradorligini oshiradi. Zamonaviy tasviriy diagnostika usullari ichida Magnetic resonance imaging (MRT) yuqori kontrast aniqligi va yumshoq to‘qimalarni aniq tasvirlashi bilan alohida ahamiyatga ega.MRI buyrak massalarini xarakterlashda KTga nisbatan bir nechta afzalliklarga ega. Birinchidan, MRI kontrast aniqligini yaxshilaydi va ionlashtiruvchi nurlanish bilan bog’liq xavotirlarni yo’q qiladi. Eng muhimi, turli MRI ketma-ketliklari birlashtirilib, buyrak massasining asosiy gistologiyasini ishonchliroq o’rganish imkonini beruvchi ko’p parametrik tadqiqot hosil qilish mumkin [4]