(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Maktabgacha yoshdagi bolalarda ekologik madaniyatni shakllantirish zamonaviy ta’limning ustuvor yo‘nalishlaridan biridir. Atrof-muhitga ongli munosabatni, tabiatni muhofaza qilish ko‘nikmalarini va ekologik ongni shakllantirish jarayoni aynan 3–7 yoshda eng samarali kechadi. Bu davr bolalarning kuzatuvchanligi, qiziquvchanligi va tabiiy hodisalarga bo‘lgan tabiiy qiziqishining kuchli bo‘lishi bilan ahamiyatlidir. Shuning uchun maktabgacha ta’lim tashkilotlarida ekologik tarbiyaga e’tibor kuchaytirish, bolada tabiatga mehr va mas’uliyat hissini shakllantirish muhim pedagogik vazifa sifatida qaraladi. Ushbu tezisda ekologik madaniyatni shakllantirishning mazmuni, metodik yondashuvlari, amaliy shakllari va pedagogik ahamiyati yoritiladi.