(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Mazkur maqola autizm spektr buzilishi (ASB) bo‘lgan bolalar uchun erta tashxis qo‘yish va reabilitatsiya jarayonlarining ahamiyatini yoritishga qaratilgan. Hozirgi davrda autizm muammosi nafaqat tibbiyot, balki pedagogika, psixologiya va ijtimoiy sohalarda ham keng o‘rganilmoqda. Erta aniqlash imkoniyatlari bola hayot sifatini yaxshilashga, ularning ijtimoiy moslashuvini ta’minlashga va kelajakda mustaqil hayot kechirishlariga yordam beradi. Maqolada erta tashxisning asosiy mezonlari, skrining testlari va psixologik baholash usullari tahlil qilingan. Shuningdek, logopedik mashg‘ulotlar, ABA (Applied Behavior Analysis) terapiyasi, sensor integratsiya texnologiyalari va ijtimoiy ko‘nikmalarni rivojlantirish dasturlarining samaradorligi o‘rganilgan. O‘zbekiston sharoitida erta tashxis va reabilitatsiya xizmatlarini takomillashtirish, mutaxassislar tayyorlash va ota-onalar bilan ishlash tizimini rivojlantirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.