(untitled) (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Mazkur tezisda imloviy savodxonlikni shakllantirish jarayonida o‘quvchilarning psixolingvistik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda fonematik eshituv, idrok, xotira, diqqat va tafakkur kabi psixik jarayonlarning imlo ko‘nikmalariga ta’siri ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Olingan natijalar o‘quvchilarning yoshga xos psixologik rivoji va individual til qobiliyatlari imlo qoidalarini o‘zlashtirish samaradorligini belgilovchi muhim omil ekanini ko‘rsatadi. Shuningdek, psixolingvistik yondashuv asosidagi o‘qitish metodlari—fonetik mashqlar, ko‘rgazmalilik, differensial topshiriqlar va motivatsion usullar—imloviy savodxonlikni barqaror shakllanishiga xizmat qilishi aniqlangan.