KOXLEAR IMPLANTLI BOLALARGA ART-TERAPIYANING AHAMIYATI VA RANG-TASVIRGA O’RGATISHNING AFZALLIKLARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Ushbu maqolada koxlear implant qo‘yilgan bolalarda art-terapiyaning psixologik, pedagogik va sensor-integrativ rivojlanishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Koxlear implantdan so‘ng bolalarda eshitish idroki qayta shakllanishi bilan birga emotsional qo‘llab-quvvatlash, nutq va muloqot ko‘nikmalarini rivojlantirish muhim vazifa hisoblanadi. Art-terapiya rang, shakl va tasvir orqali bolaga o‘z his-tuyg‘ularini erkin ifoda qilish, stressni kamaytirish va o‘ziga bo‘lgan ishonchni mustahkamlashga yordam beradi. Shuningdek, rang tasvirga o‘rgatish usuli ko‘rish-eshitish integratsiyasini kuchaytiradi, mayda motorika va kognitiv faoliyatni rivojlantiradi, buyruqni eshitish va tushunishni yaxshilaydi. Tadqiqot natijalari art-terapiya elementlari koxlear implantli bolalarda nutqiy rivojlanish, ijtimoiy moslashuv va kommunikativ kompetensiyani oshirishda samarali vosita ekanini ko‘rsatadi.