XOJANING “MIFTOH UL-ADL” ASARIDA ADOLATLI HUKMDORLAR TALQINI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Ushbu maqolada Poshshaxoja ibni Abulvahhobxo‘janing “Miftoh ul-adl” (“Adolat kaliti”) asarida adolatli podshoh shaxsiga berilgan baho, uning siyosiy-huquqiy qarashlari hamda davlat boshqaruvida adolatning tutgan o‘rni ilmiy-nazariy asosda tahlil qilinadi. Asarda podshohning axloqiy fazilatlari, xalq oldidagi mas’uliyati, hukmdorlik mezonlari va adolatning ijtimoiy barqarorlikni ta‘minlovchi asosiy omil sifatidagi talqinlari yoritilgan. Tadqiqot davomida muallifning siyosiy-axloqiy qarashlari sharq mumtoz adabiy merosi hamda davrning davlat boshqaruvi an‘analari bilan qiyosiy o‘rganiladi. Maqola Xo‘janing adolatparvarlik g‘oyalarini chuqur ochib berishi bilan birga, bugungi davrda adolatli boshqaruv tamoyillarining ahamiyatini ham ko‘rsatadi.