INKLYUZIV TA’LIMNING RIVOJLANISHIDA IMKONIYATI CHEKLANGAN BOLALARNING O‘RNI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Ushbu maqolada inklyuziv ta’lim tizimining rivojlanishida imkoniyati cheklangan bolalarning tutgan o‘rni, ular uchun yaratiladigan pedagogik, psixologik va ijtimoiy sharoitlarning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotda inklyuziv ta’limning asosiy tamoyillari, imkoniyati cheklangan bolalarni umumta’lim jarayoniga muvaffaqiyatli integratsiya qilish mexanizmlari hamda bu jarayonni qo‘llab-quvvatlovchi davlat siyosati va xalqaro hujjatlar tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘qituvchilar tayyorgarligi, maxsus pedagogik yondashuvlar va o‘quvchilar o‘rtasidagi ijtimoiy hamkorlik inklyuziv ta’limning barqaror rivojlanishida asosiy omillar sifatida ko‘rib chiqiladi.   В статье рассматривается роль детей с ограниченными возможностями в развитии инклюзивного образования, а также значимость создания педагогических, психологических и социальных условий, способствующих их успешной интеграции в образовательный процесс. Анализируются основные принципы инклюзии, механизмы внедрения инклюзивных практик, государственная политика и международные нормативные документы. Особое внимание уделяется профессиональной подготовке педагогов, специализированным методам обучения и развитию социального взаимодействия среди учащихся.   This article examines the role of children with disabilities in the development of inclusive education and emphasizes the importance of creating pedagogical, psychological, and social conditions that support their successful integration into mainstream schooling. The study analyzes the core principles of inclusion, mechanisms for implementing inclusive practices, as well as national policies and international frameworks that promote inclusive education. Teacher preparedness, specialized instructional approaches, and social interaction among students are highlighted as key factors contributing to the sustainable development of inclusive education.