IQILIM O‘ZGARISHI VA MIGRATSION QUSHLARNING YASHASH STRATEGIYALARIDAGI O‘ZGARISHLAR (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi: Global iqlim o‘zgarishi insoniyat va tabiat uchun dolzarb muammo sifatida namoyon bo‘lmoqda. Haroratning o‘sishi, yog‘ingarchilikning o‘zgarishi va ekstremal iqlim hodisalari qushlarning yashash joylari, oziqlanish manbalari va migratsiya yo‘nalishlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Migratsion qushlar tabiatdagi muhim ekologik tizimlarni qo‘llab-quvvatlaydi, chunki ular biologik xilma-xillikni saqlash, urug‘larni tarqatish va zararkunandalarga qarshi tabiiy nazorat vazifasini bajaradi. Iqlim o‘zgarishi esa qushlarning migratsion strategiyalarini o‘zgartirib, ba’zi turlar sonining kamayishi, yo‘nalish o‘zgarishi va yashash hududlarining siljishiga olib kelmoqda. Shu sababli, migratsion qushlarning yashash strategiyalariga iqlim o‘zgarishining ta’sirini o‘rganish ekologik monitoring va biologik xilma-xillikni saqlash nuqtai nazaridan dolzarb hisoblanadi.