BRONXIAL ASTMA VA NAFAS OLISH TIZIMI KASALLIKLARINI EPIDEMIOLOGIK TAHLILI VA ULARNING IJTIMOIY AHAMIYATI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Bronxial astma nafas olish tizimi kasalliklari orasida eng keng tarqalgan surunkali patologiyalardan biri bo‘lib, butun dunyoda millionlab odamlarni ta’sir qiladi. Ushbu kasallikning epidemiologik tahlili bemorlarning yosh, jins, ijtimoiy-iqtisodiy holati va yashash sharoitlariga qarab farqlanishini ko‘rsatadi. Bronxial astma odatda surunkali yallig‘lanish jarayoni bilan kechadi, bu esa nafas olish funksiyasining pasayishi, hayot sifati va ish qobiliyatiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu bilan birga, kasallik astma krizlari va tez-tez hospitalizatsiya talab qiladigan og‘ir epizodlar bilan kechishi mumkin, bu esa sog‘liqni saqlash tizimiga qo‘shimcha yuk tushiradi.