ЎЗБЕКИСТОН ШАРОИТИДА ЯПОН МУШМУЛАСИ НАМУНАЛАРИНИНГ МАҲСУЛДОРЛИК КЎРСАТКИЧЛАРИ (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Мақолада Ўзбекистон шароитида япон мушмуласи (Eriobotrya japonica Lindl.)нинг № К-35235 намунасидан эркин чангланиш йўли билан олинган авлодларининг маҳсулдорлик кўрсаткичлари илмий жиҳатдан таҳлил қилинган. 11–14 ёшли дарахтлар мисолида йиллар кесимида ҳосилдорликнинг ўзгариши, генотиплар ўртасидаги фарқлар ҳамда маҳсулдорликнинг барқарорлиги баҳоланди. Тадқиқот натижаларига кўра, намуналар ўртасида статистик ишончли фарқлар аниқланди (НСР₀₅), айрим намуналар эса юқори ва барқарор маҳсулдорлик кўрсаткичлари билан ажралиб турди. Олинган маълумотлар япон мушмуласининг селекция ва ишлаб чиқаришга жорий этишда истиқболли генотипларини танлаш учун илмий асос бўлиб хизмат қилади.