TA’LIMDA GENERATIV SUN’IY INTELLEKT VA AKADEMIK HALOLLIK PARADIGMASI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Maqolada generativ sun’iy intellekt (GSI) texnologiyalarining zamonaviy ta’lim tizimiga integratsiyalashuvi va uning akademik halollik prinsiplariga ta’siri tadqiq etiladi. Tadqiqotda ChatGPT, Claude va boshqa yirik til modellari misolida talabalarning o‘quv jarayonidagi kognitiv faoliyati va intellektual mulk tushunchasining transformatsiyasi tahlil qilinadi. Muallif an’anaviy o‘qitish metodlarining generativ texnologiyalar sharoitida inqirozga uchrayotganini asoslab, “akademik halollik” tushunchasini qayta yuklash (reset) zaruriyatini ilgari suradi. Maqolada GSIdan foydalanishni taqiqlash emas, balki uni ta’lim metodikasiga axloqiy va konstruktiv integratsiya qilish strategiyalari, shuningdek, baholash tizimini kreativ yondashuvlar asosida isloh qilish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.        Abstract: This article examines the integration of generative artificial intelligence (GAI) technologies into the modern educational system and its impact on the principles of academic integrity. Using examples such as ChatGPT, Claude, and other large language models, the study analyzes the transformation of students' cognitive activities and the concept of intellectual property in the learning process. The author argues that traditional teaching methods are facing a crisis in the context of generative technologies and proposes the necessity of "resetting" the concept of academic integrity. Rather than advocating for a ban on GAI, the paper suggests strategies for its ethical and constructive integration into educational methodologies, providing practical recommendations for reforming assessment systems based on creative approaches.