JISMONIY TARBIYA JARAYONIDA PEDAGOGIK KUZATISHNING ZAMONAVIY METODLARI VA ULARNING TA’LIM SIFATIGA TA’SIRI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada jismoniy tarbiya jarayonida pedagogik kuzatishning zamonaviy metodlari, ularning o‘quv jarayonini takomillashtirishdagi o‘rni va ta’lim sifatiga ta’siri ilmiy jihatdan yoritilgan. Pedagogik kuzatishning an’anaviy shakllari bilan bir qatorda video-analitika, biometrik monitoring, raqamli platformalarda qayd yuritish, mobil ilovalar orqali kuzatish, pedagogik diagnostika kartalari va onlayn monitoring tizimlarining imkoniyatlari tahlil qilindi. Maqolada zamonaviy kuzatuv metodlarining talabalarda jismoniy tayyorgarlikni baholash, mashqlar texnikasini takomillashtirish, xavfsiz ta’lim muhitini yaratish hamda darsning samaradorligini oshirishdagi roli asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari jismoniy tarbiya o‘qituvchilari faoliyatida monitoring, refleksiya va analitik yondashuvlarni kuchaytirish zarurligini ko‘rsatadi.Аннотация: В данной статье раскрыты современные методы педагогического наблюдения в процессе физического воспитания, их роль в совершенствовании образовательного процесса и влиянии на качество обучения. Наряду с традиционными формами наблюдения анализируются возможности видео аналитики, биометрического мониторинга, цифровых платформ, мобильных приложений, диагностических карт и онлайн-систем контроля. В статье обосновано значение современных методов наблюдения в оценке физической подготовленности студентов, совершенствовании техники упражнений, создании безопасной образовательной среды и повышении эффективности учебных занятий. Результаты исследования подтверждают необходимость усиления мониторинга, рефлексии и аналитического подхода в деятельности преподавателей физического воспитания.