BOLALARDA IJTIMOIY MOSLASHUV JARAYONINING PSIXOLOGIK ASOSLARI VA TARBIYADAGI O‘RNI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2025)
Annotasiya: Mazkur maqolada bolalarda ijtimoiy moslashuv jarayonining psixologik mazmuni, uning rivojlanish bosqichlari va tarbiya jarayoniga ta’siri ilmiy asosda yoritiladi. Ijtimoiy moslashuv shaxsning jamoadagi qoidalar, me’yorlar, rollar va ijtimoiy kutishlarga mos ravishda xulq-atvorini shakllantirish jarayonidir. Maqolada bolalarning ijtimoiy moslashuviga ta’sir qiluvchi omillar — oilaviy muhit, tengdoshlar guruhi, pedagogik yondashuv, muloqot ko‘nikmalari va emosional barqarorlik tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy psixologlar Erikson, Bandura va Bronfenbrenner nazariyalari asosida moslashuvning psixodinamik, ijtimoiy-o‘rganish va ekologik yondashuvlari yoritiladi.       Аннотатция: В статье рассматриваются психологические механизмы социальной адаптации детей, её этапы и влияние на воспитательный процесс. Анализируются факторы, способствующие успешной адаптации: семейная атмосфера, отношения со сверстниками, стиль воспитания и эмоциональная устойчивость ребёнка.       Annotation: This article examines the psychological foundations of social adaptation in children, focusing on its developmental stages and educational significance. It highlights key influences such as family climate, peer interaction, communication skills, and emotional stability, drawing on theories by Erikson, Bandura, and Bronfenbrenner.