SUG‘ORILADIGAN YERLARNI MUHOFAZA QILISH HAMDA TARTIBLI FOYDALANISH AMALGA OSHIRISH (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekistonning sug‘oriladigan yerlarining holati, ularni muhofaza qilish zaruriyati, tartibli va samarali foydalanish mexanizmlari hamda xatlov (inventarizatsiya) ishlarining ahamiyati yoritilgan. Yer resurslaridan oqilona foydalanish, meliorativ holatni saqlash, sho‘rlanish va eroziyaga qarshi kurash, shuningdek, suv resurslaridan samarali foydalanishning zamonaviy usullari tahlil qilingan. Maqolada Turayev R.A.ning “Sug‘oriladigan yerlar monitoringini yuritish metodologiyasini takomillashtirish” va Inomov B.N.ning “Davlat yer kadastri ma’lumotlari asosida sug‘oriladigan yerlardan foydalanishni tashkil etish tizimini tartibga solish” ishlaridan olingan metodologik va amaliy tavsiyalar keltirilgan.