TUMANNING ISTIQBOLGA MO‘LJALLANGAN YER TUZISH CHIZMALARINI ISHLAB CHIQISHDA MAHALLIY VA XORIJIY OLIMLAR ILMIY MEROSINING METODOLOGIK ASOSDA QO‘LLANISHI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tumanning istiqbolga mo‘ljallangan yer tuzish chizmalarini ishlab chiqish jarayonining ilmiy-metodologik asoslari, xususan, O‘zbekistonlik va xorijlik olimlarning ushbu yo‘nalishga qo‘shgan hissasi tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqotda A. Abdukarimov, Sh. Batirov, A. Alimov, Sh. Jo‘rayev kabi mahalliy olimlarning yer resurslaridan oqilona foydalanish, yer fondining strukturasini baholash, GIS texnologiyalarini yer tuzish jarayoniga integratsiya qilish bo‘yicha ilmiy ishlari atroflicha yoritilgan. Shuningdek, McHarg, Tomlinson, Sauer, Li Xiaowei kabi xorijlik tadqiqotchilarning ekologik rejalashtirish, GEO-axborot tizimlari, landshaft yondashuvi va masofaviy zondlash metodlari orqali yer tuzishni takomillashtirishga qaratilgan konseptual g‘oyalari ko‘rib chiqilgan. Maqolada ushbu ilmiy merosga asoslanib tumanning istiqbolga mo‘ljallangan yer tuzish chizmasini yaratishning dolzarbligi, metodlari, ilmiy yondashuvlari hamda amaliy ahamiyati asoslab berilgan.