MIOPIYA (YAQINNI KO‘RISH): ETIOLOGIYASI, PATOGENEZI VA ZAMONAVIY DAVOLASH YONDASHUVLARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Miopiya — ko‘z olmasining aksial uzunligi ortishi bilan bog‘liq refraktiv nuqson bo‘lib, uzoq masofani xira ko‘rish bilan namoyon bo‘ladi. Kasallik rivojlanishida genetik moyillik va atrof-muhit omillari (uzoq yaqin masofaga qarash, ochiq havoda kam bo‘lish) muhim rol o‘ynaydi. Patogenez sclera qayta shakllanishi va retinal fokus buzilishi bilan kechadi. Zamonaviy davolashga past konsentratsiyali atropin, multifokal va ortokeratologik linzalar hamda PSR kabi jarrohlik usullari kiradi. Erta tashxis va individual yondashuv miopiya progressiyasini sekinlashtirishda hal qiluvchi ahamiyatga ega.