ГИСТОЛОГИЯ ЛЕГКИХ И ДЫХАТЕЛЬНЫХ ПУТЕЙ (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu tezisda o‘pka va nafas yo‘llarining gistologik tuzilishi o‘rganiladi. Nafas tizimining asosiy bo‘limlari — burun bo‘shlig‘i, halqum, kekirdak, bronxlar va alveolalarning mikroskopik tuzilishi yoritib beriladi. Epiteliy to‘qimalari, biriktiruvchi to‘qima, qon tomirlari va alveolyar hujayralarning tuzilishi hamda ularning funksional ahamiyati tahlil qilinadi. O‘pka to‘qimasining nafas almashinuvidagi roli, alveolalar devorining tuzilishi va surfaktant ishlab chiqaruvchi hujayralarning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Mazkur tezis tibbiyot talabalarida nafas tizimi gistologiyasi haqidagi bilimlarni mustahkamlashga xizmat qiladi.В данном тезисе рассматривается гистологическое строение лёгких и дыхательных путей. Описываются основные отделы дыхательной системы: носовая полость, гортань, трахея, бронхи и альвеолы. Особое внимание уделяется строению эпителиальной и соединительной тканей, кровеносных сосудов и альвеолярных клеток. Анализируется роль лёгочной ткани в газообмене, микроскопическое строение альвеол и функциональное значение сурфактанта. Тезис направлен на углубление знаний студентов-медиков по гистологии дыхательной системы.This thesis examines the histological structure of the lungs and respiratory tract. The main components of the respiratory system, including the nasal cavity, larynx, trachea, bronchi, and alveoli, are described. Special attention is given to epithelial and connective tissues, blood vessels, and alveolar cells. The role of lung tissue in gas exchange, the microscopic structure of alveolar walls, and the functional importance of surfactant-producing cells are analyzed. This thesis aims to enhance medical students’ understanding of respiratory system histology.