ELEKTRON TO‘LOV TIZIMLARI VA ULARNING IQTISODIYOTDAGI AHAMIYATI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada elektron to‘lov tizimlarining zamonaviy iqtisodiyotdagi o‘rni, ularning rivojlanish tendensiyalari hamda iqtisodiy jarayonlarga ta’siri tahlil qilingan. O‘zbekistonda naqd pulsiz hisob-kitoblar tizimining rivojlanishi, bank kartalari va mobil to‘lov ilovalari orqali amalga oshirilayotgan raqamli to‘lovlarning kengayishi ko‘rib chiqilgan. Shu bilan birga, elektron to‘lov tizimlarining rivojlanishi bilan bog‘liq kiberxavfsizlik muammolari va ularning iqtisodiyotga ta’siri ham tahlil qilingan.Аннотация. В данной статье исследуется роль электронных платежных систем в современной экономике и их влияние на экономические процессы. Особое внимание уделено развитию безналичных расчетов в Узбекистане, расширению использования банковских карт, мобильных платежных приложений и цифровых денежных переводов. Кроме того, рассмотрены актуальные вопросы кибербезопасности, связанные с развитием электронных платежных систем, и их влияние на экономику.Abstract. This article examines the role of electronic payment systems in the modern economy and analyzes their impact on economic processes. Particular attention is given to the development of cashless payment systems in Uzbekistan, including the expansion of bank cards, mobile payment applications, and digital money transfers. In addition, the article discusses cybersecurity issues associated with the rapid development of electronic payment systems and their potential economic implications.