QARINDOSHCHILIK TERMINLARINING LINGVOMADANIY VA DIALEKTAL XUSUSIYATLARI. (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Mazkur tadqiqotda o‘zbek tilidagi qarindoshchilik terminlarining lingvomadaniy hamda dialektal xususiyatlari tahlil qilinadi. Qarindoshchilikka oid so‘zlarning xalqning urf-odatlari, an’analari va ijtimoiy munosabatlari bilan uzviy bog‘liqligi yoritiladi. Shuningdek, o‘zbek tilining turli shevalarida qo‘llaniladigan qarindoshchilik terminlarining fonetik, leksik va semantik jihatlari o‘rganiladi. Tadqiqot jarayonida qarindoshchilik terminlarining milliy madaniyatni aks ettiruvchi muhim til birliklari ekanligi hamda ularning hududiy farqlari orqali til boyligini namoyon etishi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Natijada qarindoshchilik terminlarining lingvomadaniy mazmuni, ularning nutq jarayonidagi o‘rni va shevalardagi qo‘llanish xususiyatlari yuzasidan muhim ilmiy xulosalar chiqariladi.Аннотация: В данном исследовании анализируются лингвокультурные и диалектные характеристики терминов родства в узбекском языке. Подчеркивается неразрывная связь между родственными словами и обычаями, традициями и социальными отношениями народа. Также изучаются фонетические, лексические и семантические аспекты родственных терминов, используемых в различных диалектах узбекского языка. В ходе исследования научно анализируется тот факт, что родственные термины являются важными языковыми единицами, отражающими национальную культуру, и что они демонстрируют языковое богатство через свои территориальные различия. В результате сделаны важные научные выводы относительно лингвокультурного содержания родственных терминов, их роли в речевом процессе и особенностей их использования в диалектах.Abstract: This study analyzes the linguocultural and dialectal characteristics of kinship terms in the Uzbek language. The inextricable link between kinship words and the customs, traditions, and social relations of the people is highlighted. The phonetic, lexical, and semantic aspects of kinship terms used in different dialects of the Uzbek language are also studied. In the course of the study, the fact that kinship terms are important language units reflecting national culture and that they demonstrate linguistic richness through their territorial differences is scientifically analyzed. As a result, important scientific conclusions are drawn regarding the linguocultural content of kinship terms, their role in the speech process, and the features of their use in dialects.