АХБОРОТ-КОММУНИКАЦИЯ ТЕХНОЛОГИЯЛАРИДАН ФОЙДАЛАНИБ СОДИР ЭТИЛАЁТГАН ПОРАХЎРЛИК ЖИНОЯТЛАРИ УЧУН ЖАВОБГАРЛИК БЕЛГИЛАШ (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ушбу мақола тадқиқотчининг “Ахборот-коммуникация технологияларидан фойдаланиб содир этилаётган порахўрликка қарши курашишнинг жиноий-ҳуқуқий чораларини такомиллаштириш” мавзусидаги тадқиқоти асосида тайёрланган.Мазкур мақолада муаллиф жиноят қонунчилигида ахборот-коммуникация технологиялари орқали содир этилаётган порахўрлик жиноятлари учун жавобгарлик белгилашнинг ижтимоий зарурияти ҳақида батафсил тушунтириш берган.Ушбу мақола билан Ўзбекистон Республикаси, хорижий ва халқаро тажрибани таҳлил қилиб, қабул қилинаётган қонунчилик талаблари, вужудга келаётган глобал ўзгаришлар асосида ижтимоий зарурият туғилганлиги боис, ахборот-коммуникация технологияларидан фойдаланиб содир этилаётган порахўрлик жиноятлар учун жиноий жавобгарлик белгилаб қўйиш зарурлигини таъкидлайди.Данная статья подготовлена на основе исследования автора на тему «Совершенствование уголовно-правовых мер борьбы с коррупцией, совершаемой с использованием информационно-коммуникационных технологий».В данной статье автор подробно разъясняет социальную необходимость установления ответственности в уголовном законодательстве за преступления взяточничества, совершаемые с использованием информационно-коммуникационных технологий.В статье, проанализировав опыт Республики Узбекистан, зарубежный и международный опыт, а также принимаемые требования законодательства и происходящие глобальные изменения, автор подчеркивает необходимость установления уголовной ответственности за преступления взяточничества, совершаемые с использованием информационно-коммуникационных технологий, в связи с возникшей социальной необходимостью.This article was prepared based on the author’s research on the topic “Improvement of criminal-legal measures to combat bribery committed using information and communication technologies.”In this article, the author provides a detailed explanation of the social necessity of establishing liability in criminal legislation for bribery crimes committed using information and communication technologies.In the article, having analyzed the experience of the Republic of Uzbekistan, as well as foreign and international experience, and taking into account the adopted legislative requirements and emerging global changes, the author emphasizes the need to establish criminal liability for bribery crimes committed using information and communication technologies due to the arising social necessity.