RAQAMLI IQTISODIYOTNING O‘ZBEKISTON IQTISODIY RIVOJLANISHIDAGI O‘RNI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Ushbu tezisda raqamli iqtisodiyot tushunchasi, uning asosiy yo‘nalishlari hamda mamlakat iqtisodiy rivojlanishidagi ahamiyati yoritilgan. Xususan, O‘zbekistonda raqamli texnologiyalarni iqtisodiyot sohalariga joriy etish, elektron to‘lov tizimlari, onlayn savdo va raqamli xizmatlarning rivojlanishi tahlil qilingan. Shuningdek, raqamli iqtisodiyotning ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, xizmat ko‘rsatish sifatini yaxshilash va yangi ish o‘rinlari yaratishdagi roli ko‘rib chiqilgan. Tezisda ushbu yo‘nalishda mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha takliflar ham berilgan.Аннотация. В данной тезисной работе раскрывается понятие цифровой экономики, её основные направления, а также значение в экономическом развитии страны. В частности, проанализированы процессы внедрения цифровых технологий в отрасли экономики Узбекистана, развитие электронных платёжных систем, онлайн-торговли и цифровых услуг. Также рассмотрена роль цифровой экономики в повышении эффективности производства, улучшении качества услуг и создании новых рабочих мест. В тезисе представлены существующие проблемы в данном направлении и предложения по их решению.Abstract. This thesis discusses the concept of the digital economy, its main directions, and its importance in the economic development of the country. In particular, the implementation of digital technologies in various sectors of Uzbekistan’s economy, the development of electronic payment systems, online trade, and digital services are analyzed. The role of the digital economy in increasing production efficiency, improving service quality, and creating new jobs is also considered. The thesis also presents existing problems in this field and offers proposals for their solution.