FARG‘ONA VILOYATIDA CHIQINDI RESURSLARIDAN FOYDALANISH VA QAYTA ISHLASHNING EKOLOGIK-GEOGRAFIK JIHATLARI: STRATEGIK YONDASHUVLAR (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Farg‘ona viloyati misolida qattiq maishiy chiqindilarni boshqarishning hozirgi holati, ularning landshaft va biologik xilma-xillikka ta’siri hamda qayta ishlash klasterlarining samaradorligi ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda iqlim o‘zgarishi sharoitida chiqindilarni utilizatsiya qilishning geoekologik muammolari va ularning yechimlari yoritilgan.Аннотация: В данной статье на примере Ферганской области анализируется современное состояние управления твердыми бытовыми отходами, их влияние на ландшафт и биоразнообразие, а также эффективность перерабатывающих кластеров. В исследовании освещены геоэкологические проблемы утилизации отходов в условиях изменения климата и пути их решения. Abstract: This article analyzes the current state of municipal solid waste management in the Fergana region, its impact on the landscape and biodiversity, and the efficiency of recycling clusters. The study highlights geo-ecological problems of waste disposal in the context of climate change and their solutions.