UMUMTA’LIM MAKTAB SPORT SEKSIYASI UZUNLIKKA SAKROVCHILARINI SAKRASH TEXNIKASINI BIOMEXANIK VA KINEMATIK TAXLILI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu maqolada umumta’lim maktabi yengil atletika seksiyasida shug‘ullanayotgan 15 yoshli o‘g‘il bolalarning uzunlikka sakrash texnikasi biomexanik va kinematik jihatdan tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari yugurib kelish tezligi, depsinish burchagi va tananing koordinatsiyasining sakrash natijasiga ta’sirini ko‘rsatilgan va texnikani takomillashtirish va jismoniy tayyorgarlikni optimallashtirishda ilmiy asos yaratadi.В статье проведён биомеханический и кинематический анализ техники прыжка в длину у 15-летних мальчиков, занимающихся в секции лёгкой атлетики общеобразовательной школы. Результаты исследования показали влияние скорости разбега, угла отталкивания и координации тела на результат прыжка, а также предоставляют научную основу для совершенствования техники и оптимизации физической подготовки.This study presents a biomechanical and kinematic analysis of long jump technique in 15-year-old boys participating in a general education school athletics section. The findings demonstrate the influence of approach velocity, take-off angle, and body coordination on jump performance, providing a scientific basis for technique improvement and optimization of physical conditioning.