"YASHIL KIMYO" TAMOYILLARI ASOSIDA ORGANIK SINTEZ JARAYONLARINI OPTIMALLASHTIRISH (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya.Ushbu ilmiy tezisda zamonaviy organik kimyoning eng dolzarb yo‘nalishlaridan biri — "Yashil kimyo" (Green Chemistry) tamoyillarini ishlab chiqarishga tatbiq etish masalalari o‘rganiladi. Tadqiqotda zaharli organik erituvchilarni xavfsiz muqobillarga almashtirish, atom iqtisodiyoti ko‘rsatkichini oshirish va katalitik jarayonlarni takomillashtirish orqali ekologik yuklamani kamaytirish yo‘llari tahlil qilingan. Shuningdek, mikroto‘lqinli faollashtirish va ultratovush nurlanishining kimyoviy reaksiyalar unumiga ta’siri bo‘yicha olingan natijalar keltirilgan.