QURILISH MATERIALLARI KIMYOSI: BETONDA KECHADIGAN GIDRATATSIYA JARAYONLARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya.Ushbu ilmiy maqolada sementli tizimlarda suv ishtirokida sodir bo‘ladigan murakkab fizik-kimyoviy jarayonlar tadqiq etiladi. Asosiy e’tibor sement klinkerining asosiy minerallari — alit va belitning gidratatsiya kinetikasiga, shuningdek, betonning mikrostrukturasini shakllantirishda kimyoviy qo‘shimchalarning (superplastifikatorlar, tezlatkichlar) ta’siriga qaratilgan. Tadqiqotda betonning mustahkamligi va uzoq muddatli chidamliligini oshirishda nanodispersli qo‘shimchalarning ahamiyati tahlil qilingan.