SANOAT BIOKIMYOSIDA FERMENTATIV KATALIZATORLARNI NANOSTRUKTURALASH (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya.Ushbu ilmiy ishda zamonaviy sanoat biokimyosining dolzarb masalasi — fermentlarning texnologik jarayonlardagi barqarorligini oshirish muammosi tadqiq etilgan. Tadqiqotda fermentlarni turli nanostrukturali matritsalarga (MOF, uglerod nanotubalari, magnit nanozarralar) immobilizatsiya qilishning kimyoviy usullari va ularning fermentativ kinetikaga ta’siri tahlil qilinadi. Mixaelis-Menten modeli asosida diffuziya qarshiliklari hisoblab chiqilgan va immobilizatsiyalangan tizimlarning termodinamik afzalliklari isbotlangan. Ish yakunida mahalliy xomashyolar asosida biokatalizatorlar yaratish bo‘yicha texnologik tavsiyalar berilgan.