O‘TISH DAVRI SHE’RIYATINING YANGILANISH TAMOYILLARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola o‘zbek adabiyotida o‘tish davri she’riyatining yangilanish tamoyillarini tahlil qiladi. Tadqiqot badiiy tafakkur, poetik obrazlar, shakl-uslub va tilning estetik imkoniyatlari nuqtai nazaridan olib borilgan. O‘tish davri she’riyati individualizmning kuchayishi, poetik obrazlarning murakkablashuvi, metafora va ramziy ifodalar orqali yangi ma’no qatlamlarini yaratishi bilan xarakterlanadi. Shuningdek, maqolada shakl va uslubdagi yangilanishlar, intertekstual aloqalar va klassik merosning zamonaviy talqini ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari o‘tish davri she’riyatining o‘zbek adabiyotidagi badiiy va intellektual salohiyatini ochib beradi.Annotation. This article analyzes the principles of renewal in Uzbek transitional period poetry. The study is conducted from the perspective of artistic thinking, poetic imagery, form-style, and linguistic aesthetic capabilities. Transitional period poetry is characterized by the growth of individualism, the complication of poetic imagery, and the creation of new layers of meaning through metaphorical and symbolic expressions. Additionally, the article examines formal and stylistic innovations, intertextual connections, and contemporary interpretations of classical heritage. The results reveal the artistic and intellectual potential of transitional period poetry in Uzbek literature.