TALABARNI ETNOMADANIY KOMPETENTLIGINI RIVOJLANTIRISHNING ILMIY AHAMIYATI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. tezisda talabalarning etnomadaniy kompetentligini rivojlantirishning ilmiy ahamiyati tizimli tahlil qilinadi. Etnomadaniy kompetentlikning kognitiv, affektiv va konativ komponentlari, ularni o‘lchashning zamonaviy vositalari (IKT, EES, CQS) keltirilgan. Globallashuv, raqamli transformatsiya va mehnat bozori talablari kontekstida etnomadaniy kompetentlikni rivojlantirishning ijtimoiy (nizolar xavfini 62% kamaytirish), iqtisodiy (daromadni 27% oshirish) va metodologik (fanlararo yondashuv) ahamiyati asoslangan. Tadqiqot 2021–2026 yillardagi empirik ma’lumotlar va Scopus/WoS manbalariga tayanadi.Annatation. This thesis provides a systematic analysis of the scientific significance of developing students’ ethnocultural competence (EC). It describes the cognitive, affective, and conative components of EC and modern measurement tools (IKT, EES, CQS). Within the context of globalization, digital transformation, and labor market demands, the study substantiates the social (62% reduction in ethnic conflict risk), economic (27% increase in income), and methodological (interdisciplinary approach) importance of fostering EC. The research is based on empirical data and Scopus/WoS sources from 2021–2026.Аннотация. В данном тезисе проводится системный анализ научной значимости развития этнокультурной компетентности (ЭК) студентов. Описаны когнитивные, аффективные и конативные компоненты ЭК, а также современные инструменты их измерения (IKT, EES, CQS). В контексте глобализации, цифровой трансформации и требований рынка труда обосновывается социальное (снижение риска этнических конфликтов на 62%), экономическое (повышение дохода на 27%) и методологическое (междисциплинарный подход) значение развития ЭК. Исследование основано на эмпирических данных и источниках Scopus/WoS за 2021-2026 гг.