RAQAMLI TA’LIM MUHITINI YARATISHDA AXBOROT-KOMMUNIKATSIYA TEXNALOGIYALARINING ROLI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Raqamli ta’lim muhitini shakllantirishda axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining (AKT) roli tobora ortib bormoqda. Ushbu maqolada AKT vositalarining ta’lim jarayonini samarali tashkil etish, o‘quv materiallariga kirishni kengaytirish va interaktivlikni oshirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. AKT yordamida o‘quvchilarning mustaqil ishlash ko‘nikmalari rivojlanadi, shuningdek, o‘qitish metodikasi boyitiladi. Raqamli resurslar, elektron platformalar va masofaviy ta’lim imkoniyatlari zamonaviy pedagogik yondashuvlarni qo‘llashga zamin yaratadi. Natijada, AKT ta’lim sifatini oshirish va kelajak avlodni raqamli jamiyatga tayyorlashda hal qiluvchi omil bo‘lib xizmat qiladi.The role of information and communication technologies (ICT) in shaping a digital educational environment is increasingly significant. This article analyzes the importance of ICT tools in effectively organizing the educational process, expanding access to learning materials, and enhancing interactivity. Through ICT, students' independent work skills are developed, and teaching methodologies are enriched. Digital resources, e-learning platforms, and distance learning opportunities lay the groundwork for applying modern pedagogical approaches. Consequently, ICT serves as a crucial factor in improving the quality of education and preparing future generations for the digital society.Роль информационно-коммуникационных технологий (ИКТ) в формировании цифровой образовательной среды становится все более значимой. В данной статье анализируется важность инструментов ИКТ для эффективной организации учебного процесса, расширения доступа к учебным материалам и повышения интерактивности. С помощью ИКТ развиваются навыки самостоятельной работы учащихся, а также обогащаются методики преподавания. Цифровые ресурсы, электронные платформы и возможности дистанционного обучения создают основу для применения современных педагогических подходов. В результате, ИКТ служит решающим фактором в повышении качества образования и подготовке будущих поколений к цифровому обществу.