XOMILADORLIK DAVRIDA GERPETIK INFEKSIYANING PERINATAL XAVF OMILLARINI BAHOLASH (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu maqolada xomiladorlik davrida gerpetik infeksiyaning perinatal xavf omillarini baholash masalalari o‘rganildi. Tadqiqot davomida homilador ayollarda herpes simplex virusi (HSV) infeksiyasining uchrash chastotasi, kasallikning klinik kechishi hamda ona va homila salomatligiga ta’siri tahlil qilindi. Tadqiqot jarayonida klinik kuzatuv, laborator tekshiruvlar, serologik diagnostika hamda polimeraza zanjir reaksiyasi (PZR) usullari qo‘llanildi. Olingan natijalar homiladorlik davrida gerpetik infeksiya perinatal asoratlar, jumladan muddatidan oldin tug‘ruq, intrauterin infeksiya hamda neonatal gerpes rivojlanish xavfini oshirishini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari perinatal xavf omillarini erta aniqlash va profilaktik choralarni ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.