ELEKTR TA’MINOTI TIZIMLARINI HOLAT TENGLAMALARINI PYTHON DASTURIDA GAUSS USULI YORDAMIDA YECHISH. (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Maqolada elektr ta’minoti tizimlarining holat tenglamalarini matematik modellashtirish hamda ularni Python dasturlash tilida Gauss eliminatsiyasi usuli orqali yechish usullari bayon etilgan. Holat tenglamalari orqali tarmoqdagi elektr miqdorlarini – kuchlanma, tok va quvvatlarni – hisoblash imkoniyati yaratiladi. Keltirilgan algoritm nafaqat nazariy jihatdan asoslangan, balki amaliy dasturiy ko‘rinishda ham testdan o‘tkazilgan. Ushbu usul kichik va o‘rta hajmli elektr tarmoqlarining holatini tahlil qilishda yuqori aniqlik bilan ishlaydi.В статье изложены методы математического моделирования уравнений состояния систем электроснабжения и их решения с помощью метода Гаусса на языке программирования Python. Решение уравнений состояния позволяет определить ключевые параметры сети – напряжения, токи и мощности. Представленный алгоритм подкреплён практической реализацией и может быть эффективно применён для анализа состояния небольших и средних электрических сетей с высокой точностью.This article presents methods for mathematically modeling the state equations of power supply systems and solving them using the Gaussian elimination method implemented in Python. The solution of the state equations enables the calculation of key electrical parameters such as voltage, current, and power. The proposed algorithm is not only theoretically sound but also tested in a practical software implementation. It proves to be effective for analyzing the operational states of small and medium-sized electrical networks with high accuracy.