O‘SMIRLARDA SUITSID XAVFINI BASHORAT QILISH: BIOPSIXOSOTSIAL INTEGRATIV MODEL (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot o‘smirlarda o‘z joniga qasd qilish xavfini bashorat qilish uchun biologik va psixologik omillarni birlashtirgan integrativ modelni ishlab chiqdi. Tadqiqotda 14-18 yoshdagi 50 nafar o‘smir ishtirok etdi. Psixologik baholashda depressiya va xavotir darajasi tahlil qilindi, biologik ko‘rsatkichlar esa uyqu sifati va stress bilan bog‘liq fiziologik belgilar tahlilini o‘z ichiga oldi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, yuqori xavf guruhida depressiya va xavotir darajasi sezilarli darajada yuqori bo‘lib, bu biologik stress ko‘rsatkichlari bilan kuchli bog‘liqlikka ega.