FUNCTIONAL AND STYLISTIC PECULIARITIES OF CONJUNCTIONS IN ENGLISH AND UZBEK (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Abstract. This article takes a comparative linguistic perspective on the functional and stylistic peculiarities of conjunctions in English and Uzbek. Conjunctions are among the key functional units of language, forming the connections of words, phrases, clauses, and sentences through which they provide grammatical cohesion and semantic continuity within discourse. There are rich systems of conjunctions in both English and Uzbek, although the languages belong to different language families and differ typologically. The study investigates the grammatical role of conjunctions, their semantic classification, and their stylistic value across various texts.Annotatsiya. Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi bog‘lovchilarning funksional va uslubiy xususiyatlari qiyosiy tilshunoslik nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Bog‘lovchilar tilning muhim yordamchi birliklari sirasiga kirib, so‘zlar, so‘z birikmalari, gaplar va qo‘shma gap qismlarini o‘zaro bog‘lash orqali diskursda grammatik yaxlitlik hamda semantik uzviylikni ta’minlaydi. Ingliz va o‘zbek tillari turli til oilalariga mansub bo‘lib, tipologik jihatdan bir-biridan farq qilishiga qaramay, har ikkala tilda ham o‘xshash kommunikativ vazifalarni bajaruvchi boy bog‘lovchilar tizimi mavjud. Tadqiqotda bog‘lovchilarning grammatik vazifasi, semantik tasnifi hamda turli nutq uslublaridagi uslubiy ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, bog‘lovchilarning sintaktik tuzilish, matn yaxlitligi va mantiqiy-uslubiy munosabatlarni ifodalashdagi o‘rni alohida tahlil qilinadi.Аннотация. В данной статье анализируются функциональные и стилистические особенности союзов в английском и узбекском языках с позиции сопоставительного языкознания. Союзы представляют собой важную группу служебных слов, соединяющих слова, словосочетания, предложения и части сложных предложений, обеспечивая тем самым грамматическую связность и семантическую непрерывность дискурса. Несмотря на принадлежность английского и узбекского языков к разным языковым семьям и их типологические различия, в обоих языках существует богатая система союзов, выполняющих сходные коммуникативные функции. В исследовании рассматриваются грамматическая роль союзов, их семантическая классификация, а также стилистическая значимость в различных типах речи. Особое внимание уделяется вкладу союзов в синтаксическую организацию, текстовую связность и выражение логических и стилистических отношений.