TADBIRKORLIKDA BREND IMKONIYATLARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy tadqiqotda savdo korxonalarining brend siyosatini takomillashtirishning nazariy asoslari, amaliy holati va rivojlantirish imkoniyatlari o‘rganildi. Brendning savdo korxonalaridagi strategik ahamiyati, brend identifikatsiyasi, brend kommunikatsiyalari, mijoz tajribasi va raqamli brending jarayonlari tizimli tahlil qilindi. Tadqiqot davomida so‘rovnoma, ekspert intervyulari, kuzatuv va statistik tahlil kabi usullar qo‘llanib, brend siyosati samaradorligini belgilovchi omillar aniqlab berildi. Natijalar savdo korxonalarida brend strategiyasining kompleksligi yetishmasligi, vizual identifikatsiya va xizmat sifati bir xilligining sustligi, raqamli marketing imkoniyatlaridan to‘liq foydalanilmayotganini ko‘rsatdi. Shuningdek, brend kapitalini baholash tizimining mavjud emasligi brend siyosatining samaradorligini pasaytirayotgan omillardan biri sifatida qayd etildi. Tadqiqot asosida savdo korxonalarida brend siyosatini takomillashtirish bo‘yicha strategik, tashkiliy va innovatsion takliflar ishlab chiqildi.Аннотация. В данной научной работе изучены теоретические основы, современное состояние и возможности совершенствования брендовой политики торговых предприятий. Рассмотрены стратегическая роль бренда, особенности бренд-идентификации, бренд-коммуникаций, клиентского опыта и цифрового брендинга в условиях усиливающейся конкуренции. В ходе исследования применялись методы анкетного опроса, экспертных интервью, наблюдения и статистического анализа, что позволило выявить ключевые факторы, влияющие на эффективность брендовой политики. Результаты показывают, что торговые предприятия сталкиваются с недостатком комплексной бренд-стратегии, несоответствием визуальной идентификации, слабой стандартизацией качества обслуживания и ограниченным использованием цифрового маркетинга. На основе анализа разработаны практические рекомендации и стратегические предложения по совершенствованию брендовой политики торговых предприятий.Annotation. This research examines the theoretical foundations, current practices, and development opportunities for improving brand policy in trading enterprises. The study highlights the strategic importance of branding, brand identification, brand communications, customer experience, and digital branding in an increasingly competitive market environment. Survey research, expert interviews, observation, and statistical analysis were applied to identify the key factors shaping brand policy effectiveness. Findings reveal that many trading enterprises lack a comprehensive brand strategy, face inconsistencies in visual identity, insufficient service quality standardization, and underutilize digital marketing tools. Based on the analysis, strategic, organizational, and innovative recommendations were proposed to enhance the brand policy of trading enterprises.