AKT TERMINOLOGIYASINING SHAKLLANISHI VA RIVOJLANISHI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy dunyoda axborot-kommunikatsiya texnologiyalari (AKT) atamasi tobora ko‘proq eshitilmoqda. Bu sohaning shiddat bilan o‘sib borayotganligi sababli, AKT terminologiyasi ham tez sur’atlarda evolyutsiyalashmoqda. Tarixan axborot texnologiyalarining paydo bo‘lishi insoniyat taraqqiyoti uchun burilish nuqtasi bo‘ldi. O‘tgan asrning o‘rtalaridan boshlab, hisoblash texnikasining rivoji, katta ma’lumotlar bazasi, tezkor ma’lumot almashinuvi va axborotni uzatishdagi imkoniyatlar butun jamiyat hayotini o‘zgartirib yubordi. Avvaliga faqatgina dasturlash, kompyuter va algoritmlardan iborat bo‘lgan inson tushunchalari, keyinchalik keng qamrovli axborot-kommunikatsiya tizimlari, tarmoqlar va global Internet olamiga aylana bordi.