XAYOL VA XOTIRA (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezis xayol va xotira o‘rtasidagi murakkab va o‘zaro bog‘liq munosabatlarni kognitiv va neyropsixologik nuqtai nazardan tahlil qiladi. An’anaviy ravishda alohida ko‘rib chiqilgan ushbu ikki jarayon zamonaviy tadqiqotlarda bir-birini to‘ldiruvchi va hatto bir-biriga ta’sir qiluvchi mexanizmlar sifatida o‘rganilmoqda. Tezisda xotiraning kelajakni tasavvur qilish uchun asos bo‘lib xizmat qilishi, shuningdek, xayolning xotira xatolariga va soxta xotiralarning shakllanishiga qanday hissa qo‘shishi ko‘rib chiqiladi. Xayol va xotira o‘rtasidagi chalkashliklarning refleksiv va fenomenologik darajalari tahlil qilinib, ularning umumiy neyron asoslari, xususan, gippokampusning roli yoritiladi. Tadqiqot inson kognitsiyasining moslashuvchanligi va ijodkorligini ta’minlovchi ushbu dinamik o‘zaro ta’sirni chuqurroq tushunishga qaratilgan.Аннотация:Данный тезис анализирует сложные и взаимосвязанные отношения между воображением и памятью с когнитивной и нейропсихологической точек зрения. Традиционно рассматриваемые как отдельные процессы, современные исследования изучают их как взаимодополняющие и даже взаимовлияющие механизмы. В работе рассматривается, как память служит основой для представления будущего, а также как воображение способствует ошибкам памяти и формированию ложных воспоминаний. Анализируются рефлексивные и феноменологические уровни смешения воображения и памяти, освещаются их общие нейронные основы, в частности роль гиппокампа. Исследование направлено на углубление понимания этого динамического взаимодействия, обеспечивающего когнитивную гибкость и креативность человека.Abstract:This thesis analyzes the complex and interdependent relationship between imagination and memory from cognitive and neuropsychological perspectives. Traditionally viewed as distinct processes, modern research increasingly examines them as complementary and mutually influencing mechanisms. The study explores how memory serves as a foundation for future-oriented thinking and how imagination contributes to memory errors and the formation of false memories. It further analyzes the reflexive and phenomenological levels of confusion between imagination and memory, elucidating their shared neural underpinnings, particularly the role of the hippocampus. This research aims to deepen the understanding of this dynamic interplay, which underpins human cognitive flexibility and creativity.