NOGIRONLIGI BO‘LGAN SHAXSLARNING MEHNAT HUQUQLARINI HIMOYA QILISHDA XALQARO STANDARTLAR (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda nogironligi bo‘lgan shaxslarning mehnat huquqlarini ta’minlash borasidagi xalqaro-huquqiy standartlar va kamsitishga qarshi kafolatlar tahlil qilingan. Tadqiqotda BMT va Xalqaro mehnat tashkilotining (XMT) asosiy hujjatlari, xususan, nogironligi bo‘lgan shaxslarning ochiq, inklyuziv va qulay mehnat bozorida ishlash huquqini e’tirof etuvchi normalar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, mehnat va mashg‘ulotlar sohasida har qanday kamsitishlarni taqiqlash hamda nogironlarni kasbiy reabilitatsiya qilish va ishga joylashtirishdagi tenglik prinsiplari o‘rganilgan. Tezis yakunida ushbu xalqaro standartlarni milliy qonunchilikka implementatsiya qilish orqali inklyuziv mehnat muhitini yaratish va amaliyotdagi bo‘shliqlarni to‘ldirish bo‘yicha ilmiy-amaliy takliflar ilgari surilgan.Аннотация: В данных тезисах анализируются международно-правовые стандарты и антидискриминационные гарантии в сфере обеспечения трудовых прав лиц с инвалидностью. В исследовании рассматриваются базовые документы ООН и Международной организации труда (МОТ), в частности, нормы, признающие право лиц с инвалидностью на труд на открытом, инклюзивном и доступном рынке труда. Также изучаются принципы запрещения любых форм дискриминации в области труда и обеспечения равенства при профессиональной реабилитации и трудоустройстве. В заключении тезисов выдвигаются научно-практические предложения по созданию инклюзивной производственной среды и устранению пробелов на практике путем имплементации данных международных стандартов в национальное законодательство.Abstract: This thesis analyzes the international legal standards and anti-discrimination guarantees regarding the provision of labor rights for persons with disabilities. The study examines the fundamental documents of the UN and the International Labor Organization (ILO), specifically the norms recognizing the right of persons with disabilities to work in a labor market that is open, inclusive, and accessible. It also explores the principles of prohibiting all forms of discrimination in employment and occupation and ensuring equality in vocational rehabilitation and employment. The thesis concludes with scientific and practical proposals for creating an inclusive work environment and addressing practical gaps through the implementation of these international standards into national legislation.