ESHITISHDA NUQSONI BOʻLGAN BOLALARNING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK TAVSIFI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Eshitish analizatorining buzilishi bolaning umumiy rivojlanishiga, ayniqsa uning kognitiv, hissiy va ijtimoiy sohalariga jiddiy ta’sir koʻrsatadi. Maxsus pedagogika fanida eshitishda nuqsoni boʻlgan bolalar ikki asosiy toifaga ajratiladi: kar bolalar (tugʻma yoki erta yoshda eshitish qobiliyatidan toʻliq mahrum boʻlganlar) va zaif eshituvchi bolalar (eshitish qobiliyati qisman saqlanib qolgan, mustaqil ravishda nutqni egallash imkoniyati cheklanganlar). Bu ikki toifadagi bolalarning rivojlanish xususiyatlari, ta’lim olish imkoniyatlari va kompensator mexanizmlari bir-biridan farq qiladi.