BUYUK ASTRONOM VA DAVLAT ARBOBI MIRZO ULUGʻBEKNING HAYOTI, ILMIY VA MA’RIFIY MEROSI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada buyuk astronom hamda davlat arbobi Mirzo Ulug‘bekning hayot yo‘li, ilmiy faoliyati va ma’rifiy merosining ayrim jihatlari o‘rganilib, yoritib berilgan. Tadqiqot davomida Mirzo Ulug‘bekning astronomiya, matematika va ta’limga qo‘shgan hissasi tarixda muhim ahamiyatga ega ekanligi ko‘rib chiqilgan bo‘lib, u qurdirgan rasadxona va madrasalari, qoldirgan ilmiy va ma’rifiy merosining muhim jihatlari bilan tahlil qilingan. Shu bilan birga, Maqolada Mirzo Ulug‘bek merosini chuqur o‘rganish va uni yosh avlodga yetkazish zarurligi mutaxassislarning fikrlari asosida muhokama qilinib, olimning ilm-fan taraqqiyotidagi roli va bugungi ta’limdagi o‘rni ham yoritildi.          В данной научной статье изучены жизненный путь, научная деятельност и просветительское наследие великого астронома и государственного деятеля Мирзо Улугбека. В ходе исследование рассмотрена важность его вклада в астрономию, математику и образование в истории. Также были проанализированы его построенные медресе и обсерватория, а также оставленное им научное и просветительское наследие. Наряду с этим освещена роль Улугбека в развитии науки и его значение в современном образовании. В статье подчеркивается необходимость глубокого изучения наследия Мирзо Улугбека и передачи его молодому поколению, а также представлены выводы на основе мнений специалистов.          This scientific article examines the extent the life, scientific activity, and educational legacy of the great astronomer and statesman Mirzo Ulugbek. The study highlights the historical significance of his contributions to astronomy, mathematics, and education. It also analyzes the madrasas and observatory he established, as well as his scientific and educational legacy. Furthemore, the article discusses Ulugbek’s role in the development of science and his place in modern education. The study emphasizes the importance of thoroughly exploring Mirzo Ulugbek’s legacy and passing it on to younger generations, with conclusion drawn based on expert opinions.