SUN’IY INTELLEKTNING TIJORAT BANKLARI TIZIMIDAGI RO‘LI HAMDA UNING QO‘LLANILISHI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Аnnоtаtsiyа: Mazkur ilmiy ishda sun’iy intellekt texnologiyalarining bank tizimida qo‘llanilish yo‘nalishlari, ularning moliyaviy xizmatlar samaradorligiga ta’siri, risklarni boshqarishdagi o‘rni hamda mijozlarga xizmat ko‘rsatish sifatini oshirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, bank sektorida sun’iy intellektdan foydalanishning afzalliklari, mavjud muammolari va istiqboldagi rivojlanish tendensiyalari yoritilgan. Tadqiqot natijasida sun’iy intellekt bank faoliyatini optimallashtirish, xarajatlarni kamaytirish va raqobatbardoshlikni oshirishning muhim omili ekanligi asoslab berilgan.Аnnоtаtiоn: This scientific paper analyzes the application areas of artificial intelligence technologies in the banking system, their impact on the efficiency of financial services, their role in risk management, and their importance in improving customer service quality. It also highlights the advantages, current challenges, and future development trends of using artificial intelligence in the banking sector. The study proves that artificial intelligence is an important factor in optimizing banking operations, reducing costs, and increasing competitiveness.Аннотация: В данной научной работе анализируются направления применения технологий искусственного интеллекта в банковской системе, их влияние на эффективность финансовых услуг, роль в управлении рисками и значение в повышении качества обслуживания клиентов. Также освещаются преимущества, существующие проблемы и перспективные тенденции использования искусственного интеллекта в банковском секторе. По результатам исследования доказано, что искусственный интеллект является важным фактором оптимизации банковской деятельности, снижения затрат и повышения конкурентоспособности.