QO‘QON XONLIGIDA AYOLLAR O‘RTASIDAGI SAVODXONLIK JARAYONLARI VA ULARNING MUALLIMLIK FAOLIYATI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Maqola Qo‘qon xonligida ayol muallimalar va shoiralarning savodxonlik, ma’naviy tarbiya va badiiy ijoddagi rolini o‘rganadi. Tadqiqotda XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Dilshodi Barno, Anbar Otin, Jahonotin Uvaysiy va Nodirabegim faoliyati asosida qizlar maktabdorligi, she’riyat va tasavvufiy meros shakllanishi yoritilgan.Annotation: The article examines the role of female teachers and poets in the Kokand Khanate in literacy, moral education, and artistic creativity. The study highlights the activities of Dilshodi Barno, Anbar Otin, Jahonotin Uvaysiy, and Nodirabegim in the late 19th and early 20th centuries, focusing on girls’ schooling, poetry, and the formation of Sufi artistic heritage.Аннотация: Статья рассматривает роль женщин-учительниц и поэтесс в Кокандском ханстве в области грамотности, нравственного воспитания и художественного творчества. В исследовании освещается деятельность Дилшоди Барно, Анбар Отин, Джахонотин Увайсий и Нодирабегим в конце XIX — начале XX века, с акцентом на обучение девочек, поэзию и формирование суфийского художественного наследия.