JAMOAT TRANSPORTIDA HAYDOVCHILAR FAOLIYATINI NAZORAT QILISHNING ZAMONAVIY USULLARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya. Jamoat transportida haydovchilar faoliyatini nazorat qilishning zamonaviy usullari yo'lovchilar xavfsizligini ta'minlash va transport xizmatlari sifatini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu tezisda jamoat transporti haydovchilarining ish faoliyatini monitoring qilishning innovatsion yondashuvlari, jumladan, sun'iy intellekt, katta ma'lumotlar tahlili va IoT (narsalar interneti) texnologiyalaridan foydalanish imkoniyatlari o'rganiladi. Tadqiqot doirasida avtomatlashtirilgan nazorat tizimlarining afzalliklari, ularni joriy etishdagi qiyinchiliklar va potensial yechimlar tahlil qilinadi. Haydovchilarning harakatlanish trayektoriyasi, tezlik rejimi, charchoq darajasi va diqqatni jamlash qobiliyatini real vaqt rejimida kuzatish imkonini beruvchi texnologiyalar ko'rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu tizimlarning huquqiy va etik jihatlari, ma'lumotlar xavfsizligini ta'minlash masalalari ham muhokama qilinadi. Maqsad, jamoat transporti sohasida samarali nazorat mexanizmlarini shakllantirish orqali baxtsiz hodisalar sonini kamaytirish va transport tizimining umumiy samaradorligini oshirish bo'lib, bu borada tavsiyalar ishlab chiqiladi.