ANDIJON-ASAKA YO‘NALISHIDA YO‘LOVCHILAR OQIMINI ANIQLASH VA AVTOBUSLAR SONINI HISOBLASH METODIKASI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Andijon-Asaka yo‘nalishidagi yo‘lovchilar oqimini o‘rganish metodikasi va ushbu yo‘nalish uchun zarur bo‘lgan avtobuslar sonini ilmiy asoslangan holda aniqlash masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotda yo‘lovchilar oqimining tebranish qonuniyatlari tahlil qilingan hamda harakat tarkibi sig‘imini optimallashtirish bo‘yicha matematik modellar keltirilgan. Shuningdek, yo‘nalishdagi transport xizmati sifatini baholash imkonini beruvchi ish ko‘rsatkichlari tizimi ishlab chiqilgan. Maqola natijalari shahararo yo‘lovchi tashish samaradorligini oshirish va aholining transportga bo‘lgan ehtiyojini to‘liq qondirishga xizmat qiladi.Abstract: This article examines the methodology for studying passenger traffic on the Andijan-Asaka route and the issues of scientifically determining the required number of buses for this direction. The study analyzes the patterns of passenger flow fluctuations and presents mathematical models for optimizing rolling stock capacity. Additionally, a system of performance indicators has been developed to evaluate the quality of transport services on the route. The results of the article contribute to improving the efficiency of intercity passenger transportation and fully meeting the transport needs of the population.