O‘ZBEK TILIDA INTERNET DISKURSINING PRAGMATIK XUSUSIYATLARI. (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek tilida shakllanayotgan internet diskursining pragmatik xususiyatlari ijtimoiy tarmoqlar misolida keng va batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida internet muhitida nutqning norasmiy xarakterga ega ekani, emotsionallik darajasining yuqoriligi, qisqalik tamoyiliga asoslanganligi, kontekstga kuchli bog‘liqligi hamda interaktiv muloqot shaklida rivojlanishi ilmiy jihatdan yoritiladi. Bundan tashqari, zamonaviy internet kommunikatsiyasida kod aralashuvi hodisasi va pragmatik ma’noning vaziyatga qarab o‘zgaruvchanligi ham tahlil qilinadi.В данной статье подробно анализируются прагматические особенности интернет-дискурса узбекского языка на примере социальных сетей. В исследовании рассматриваются такие явления, как неформальный характер речи в интернет-среде, высокая степень эмоциональности, принцип краткости, сильная зависимость от контекста, а также развитие интерактивной формы общения. Кроме того, анализируются явление кодового смешения и изменчивость прагматического значения в зависимости от ситуации общения.This article provides a detailed analysis of the pragmatic features of Uzbek internet discourse based on social networks. The study examines the informal nature of online speech, the high level of emotional expression, the principle of brevity, strong contextual dependence, and the development of interactive communication. In addition, it explores code-switching and the variability of pragmatic meaning depending on communicative situations.