MIOKARD INFARKTINI ERTA ANIQLASHDA EXOKARDIOGRAFIYANING ROLI. (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Aktualnist: Jahon sogʻliqni saqlash tashkiloti (JSST) ma'lumotlariga koʻra, yurak-qon tomir kasalliklari har yili 17 milliondan ortiq insonning hayotiga zomin boʻladi va miokard infarkti (MI), ya’ni yurak xuruji, butun dunyo bo‘ylab keng tarqalgan va hayot uchun xavfli kasallik bo‘lib, har yili taxminan 32,4 million kishi aziyat chekadigan hayot uchun xavfli sog'liq muammosidir. MI odatda o‘tkir va kutilmagan holda yuz beradi, shu sababli uni erta aniqlash bemor hayotini saqlash va asoratlarni kamaytirishda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Zamonaviy diagnostik metodlar ichida exokardiografiya — invaziv bo‘lmagan, tezkor va keng qo‘llaniladigan usul sifatida ajralib turadi.