ME’DA RAKINI TASHHISLASHDA RENGENOSKOPIYANING DIAGNOSTIK AHAMIYATI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi: Oshqozon saratoni dunyoda beshinchi eng keng tarqalgan saraton turi hisoblanadi. Eng keng tarqalgan gistologik kichik turi adenokarsinomadir. Oshqozon adenokarsinomalari Amerika Saraton Qo'shma Qo'mitasining 8-TNM tasnifi bo'yicha bosqichma-bosqich belgilanadi. Perigastrik ligamentlar, mezenteriya, omentum va parietal va visseral qorin pardalari orasidagi potentsial bo'shliqlar bosqichma-bosqichlik uchun muhim tuzilmalar hisoblanadi. Kasallikning tarqalishiga o'smaning oshqozon ichidagi joylashuvi, shuningdek, ligamentlar va limfa tomirlari bilan bog'liq anatomiya ta'sir qiladi. KT oshqozon saratonini operatsiyadan oldingi klinik bosqichini aniqlash uchun tanlangan tasvirlash usuli bo'lib, davolanishni rejalashtirish uchun juda muhimdir. Tegishli tasvirlash ishlarini bajarish uchun radiologlar oshqozon saratoni tarqalishi mumkin bo'lgan turli yo'llarni bilishlari kerak: limfa, subperitoneal, to'g'ridan-to'g'ri invaziya, transperitoneal, gematogen va ekstramural venoz invaziya.