UMURTQA CHURRASINI ANIQLASHDA MRTNING DIAGNOSTIK IMKONIYATLARINI BAHOLASH (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi. Umurtqalararo disk churrasi tayanch-harakat tizimi kasalliklari orasida keng tarqalgan bo’lib, ayniqsa mehnatga layoqatli yoshdagi aholi orasida ko’p uchraydi. Bel sohasidagi disk churralari 60–70% hollarda, bo’yin sohasi esa 20–30% hollarda uchraydi . Disk churrasini o’z vaqtida aniqlamaslik surunkali og’ir sindromga va nevrologik asoratlarga olib kelishi mumkin. Magnit-rezonans tomografiya yumshoq to’qimalarni yuqori aniqlikda tasvirlashi sababli umurtqa disk churralarini aniqlashda “oltin standart” hisoblanadi.