OSHQOZONOSTI BEZI SARATONINI TASHXISLASHDA ULTRATOVUSH TEKSHIRUVINING IMKONYATLARINI BAHOLASH (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Dolzarbligi. Oshqozon osti bezi saratoni oshqozon osti bezi hujayralari nazoratsiz koʻpaya boshlaganda paydo boʻladi. Bu saraton hujayralari tananing boshqa qismlariga metastaz berish hususiyatiga ega. Me’da osti bezining xavfli o‘smalari  (MOBXO‘)  eng  agressiv  onkologik kasalliklardan  biri  bo‘lib,  kech  aniqlanishi,  tez  rivojlanishi  va  yuqori  o‘lim ko‘rsatkichi  bilan  tavsiflanadi. Butun dunyo boʻyicha 0,004%-0,012% uchraydi. Global  Cancer  Observatory  (GLOBOCAN) ma’lumotlariga ko‘ra, 2022 yilda butun dunyo bo‘yicha ushbu kasallikning 510 992 yangi holati qayd  etilgan. 2020 yilda esa me’da osti bezi saratonidan 467 409 (91,5%) bemor vafot etgan , bu kasallikning yuqori letalligini tasdiqlaydi. So‘nggi  o‘n  yilliklarda  dunyo  miqyosida  kasallanishning  barqaror  ortib borishi    kuzatilmoqda.    1990–2021  yillar  oralig‘ida  yoshga  moslashtirilgan kasallanish  ko‘rsatkichi  5,47  dan  5,96 gacha  oshgani  aniqlangan