COVID-19 VA PNEVMONIYANI DIFFERENSIAL DIAGNOSTIKA QILISHDA MSKT NING IMKONIYATLARI (ILMIY TADQIQOTLAR VA YANGI OLAM, 2026)
Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti (JSST) 2020-yilning 11-martida COVID-19 ni pandemiya deb e'lon qildi. JSST ning rasmiy hisobotlariga ko'ra, 2023-yil aprel oyiga qadar dunyoda 770 milliondan ortiq kasallanish holati va 7 million 100 mingdan ziyod o'lim qayd etildi. Og'ir klinik holatlarda kasallangan bemorlarning 14–15% ida pnevmoniya rivojlanganligi, ularning 5% ida esa kritik ahvolga tushib qolganligi aniqlangan (JSST, 2023). O'lim holatlarining 80% dan ko'prog'i bevosita o'pka shikastlanishi bilan bog'liq bo'lgan.