(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2025)
Arterial gipertenziya va yuqori xolesterin darajasi — yurak-qon tomir kasalliklarining asosiy xavf omillari bo‘lib, ularning kombinatsiyasi infarkt, insult va boshqa jiddiy asoratlar xavfini sezilarli darajada oshiradi. O‘zbekistonda, xususan Andijon shahrida, aholi orasida gipertenziya va dislipidemiya bilan kasallangan bemorlarning soni ortib bormoqda, lekin ularning o‘zaro bog‘liqligi bo‘yicha yetarli ma’lumot mavjud emas. Shu sababli, bemorlarning qon bosimi va xolesterin darajasi o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlash hamda profilaktik choralarni belgilash hududiy sog‘liqni saqlash tizimi uchun dolzarb hisoblanadi.